diumenge, 17 de gener del 2010

Tortell de Sant Antoni

Avui hi ha motius de celebració. He acabat un llarg tractament que m'ha mantingut aturada molt de temps i sembla que les forces comencen a tornar, i, a més a més, avui és Sant Antoni Abat, el del porquet, patró dels animals i del meu barri.
Per celebrar la festa major, res millor que un tortell, com el de Reis, que no vaig fer, però amb un porquet a dins.
La recepta l'he tret del programa de TV3 Dolça Catalunya, on també hi ha un vídeo força clar de com fer-ho.
El massapà del farcit és la de la pasta mare de la recepta de panellets de la Carme Ruscalleda.

Ingredients:

Per al massapà:
250 g d'ametlles en pols
175 g de sucre
75 g d'aigua mineral
1/2 clara

Per al brioche:
Per la massa mare:
10 g de llevat premsat de forner
35 g d'aigua
75 g fe farina fluixa


Per la resta de la massa:
35 g de sucre
20 g de llard
250 g de farina de força
2 g de sal
1 ou
ratlladura d'una llimona
65 g d'aigua

Per la decoració:
Fruita confitada o ametlla laminada o ambdues coses

Preparació:
Per a fer el massapà:
Mesclem dins d'una cassola prou ample el sucre i l'aigua i ho portem a ebullició per convertir-ho en xarop. Aboquem les ametlles en pols i remenem fins que queda una pasta lligada. Apartem del foc i ho deixem refredar. Afegim la clara sense muntar i ho remenem bé. Deixem reposar la pasta dues hores a la nevera. També es pot fer el dia abans.

Preparem la massa mare: en un bol triturem el llevat amb la mà i afegim l'aigua; ho batem amb la mà i aboquem la farina. Ho remenem fins a obtenir una massa homogènia. Tapem amb un drap de cuina i la deixem en un lloc tebi i sense corrents d'aire fins que dobli el volum (uns 20 minuts). El programa recomana deixar reposar la massa dins del forn apagat, i així ho vaig fer.

En un bol hi barregem el sucre, la sal, el llard (a temperatura ambient), la ratlladura de llimona i l'aigua, per aquest ordre. Hi afegim l'ou i la farina. Amassem fins que quedi una massa elàstica; afegim la massa amb llevat, que ja ha augmentat el volum, i tornem a amassar fins que quedi tot ben integrat. L'estirem sobre el marbre amb l'ajuda d'un corró. A sobre hi col·loquem el xurro de massapà amb la sorpresa ben amagada. Anem embolcallant el massapà amb la massa, tot cargolant fins que quedi un xurro de massa amb el massapà a l'interior. Formem el tortell i el col·loquem ben centrat en una safata d'anar al forn; el pintem amb una mica d'ou batut.

L'hem de deixar fermentar per segona vegada seguint el mateix procediment: tapat amb un drap en un lloc tebi. Aquesta vegada durant dues hores o fins que dobli el seu volum.

Un cop ha llevat el tornem a pintar amb ou i li posem les fruites confitades. El posem al forn a 230º durant uns 20 minuts. Quan estigui cuit el deixem refredar damunt d'una reixa.

1 comentari:

  1. Fantàstic que sigui Sant Antoni, així tenim l'excusa de tornar a menjar tortell. T'ha quedat de fàbula. Un petó.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...