dissabte, 13 de novembre del 2010

Mandonguilles amb mozzarela


Una altra recepta d'en Jamie Oliver, aquesta del llibre "La cocina de Jamie Oliver".
De fet són unes mandonguilles amb espècies i mozzarela, però la combinació està plena d'aromes mediterrànies.

Ingredients:
500g de carn picada de vedella
500g de carn picada de porc
2 cullerades d'orenga sec
1/2 culleradeta de llavors de comí picades
1 culleradeta de romaní fresc picat
1 ou
pa ratllat
sal
pebre
salsa de tomàquet
2 manats d'alfàbrega fresca
2 boles de mozzarela

Preparació:
En un bol, posem els dos tipus de carn, l'ou, l'orenga, el comí, el romaní, la sal, el pebre i el pa ratllat necessari per a que la pasta quedi lligada, però no massa seca. Barregem bé tots els ingredients i fem les mandonguilles.
En una paella o cassola de fons gruixut i que pugui anar al forn, posem una mica d'oli i fregim les mandonguilles. Quan estan daurades per totes bandes, afegim la salsa de tomàquet ja feta, les fulles d'alfàbrega i la mozzarela trencada a trossos amb les mans. Apaguem el foc i posem la cassola al forn a 200ºC uns 15 o 20 minuts, fins que es fongui el formatge.
Mossegar un tros de mandonguilla juntament amb el formatge resulta sorprenent.

dissabte, 6 de novembre del 2010

Verat en escabetx


Hi ha plats que t'agraden des de sempre i no saps ben bé perquè.
A mi em passa amb el verat en escabetx. No m'agraden les sardines en escabetx ni altres
tipus d'escabetxos, però el verat fet així, en fred, és la meva debilitat.
Quan hi ha al mercat es fàcil que aprofiti i tingui un parell o tres a la nevera. M'agrada amb pa amb tomàquet en un entrepà o trencat sobre unes fulles d'enciam i amanit amb el mateix escabetx.
Malgrat no és el millor moment, són més gustosos a l'estiu, encara en vaig trobar l'altre dia a la peixeteria i m'he decidit a posar-la.
La recepta és una adaptació d'una d'en Josep Lladonosa; ell la fa amb sardines, però ja us he dit que a mi m'agrada el verat.

Ingredients:

2 o 3 verats
1 fulla de llorer
3 parts d'oli
2 partts de vinagre
5 grans d'all
pebre en gra
sal

Preparació:
Demaneu a la peixeteria que us netegin el verat però deixin l'espina i us el tallin en dues o tres rodanxes gruixudes.
Col·loqueu els talls a una cassola de terrissa un al costat de l'altre i escampeu per sobre els alls tallats a làmines fines, el llorer, el pebre i la sal.
Berregeu l'oli i el vinagre i tireu per sobre del verat; no cal que arribi a cobrir-ho, amb que arribi a la meitat o adues terceres parts, hi ha prou. La quantitat d'oli i de vinagre dependrà del tamany de la cassola i dels talls de verat.
Deixeu-ho coure a poc a poc fins que el verat estigui cuit.
Com tots els escabetxos, s'aguanta força dies a la nevera i la vinagreta resulta perfecta per una amanida amb el mateix verat o amb una mica de tonyina.

dimecres, 3 de novembre del 2010

Llengües de gat d'espinacs


Ja fa temps que em feia gràcia anar a un taller de cuina dels que organitza l'espai del consum dels supermercats BonPreu, i el passat mes de setembre en vaig tenir l'oportunitat.
El taller el feia en David Lienas i es tractava de cuinar galetes dolces i salades.
Potser la que em va sobtar més van ser aquestes llengües de gat d'espinacs. En David va utilitzar uns espinacs liofilitzats en pols impossibles de trobar per al consumidor normal, però també ens va donar diferents alternatives.
Vaig aprofitar que tenia un manat d'espinacs a la nevera i vaig fer la meva adaptació de la recepta.

Ingredients:
100 g de mantega pomada
50 g de sucre glaç
2 ous
125 g de farina
un pessic de sal
20 g de parmesà ratllat
1 manat d'espinacs

Preparació:
Netejar bé els espinacs i saltejar les fulles breument, just per a que es facin una mica, però no deixin anar massa aigua. Posar-les a escorrer bé.
Mentre escorren, batre la mantega amb el parmesà ratllat fins a que obtinguem una crema llisa.
Afegir el sucre glaç i tornar a treballar tot amb el batedor. Incorporar els ous d'un en un, batent després de cada addicció.
Espremer bé els espinacs per a treure tot l'aigua i picar-los el més finament possible. Afegir a la massa i barrejar. Tamissar la farina i incorporar-la a poc a poc, treballant-la tant a poc a poc com es pugui. Deixar reposar la massa a temperatura ambient uns 20 minuts.
Posar paper sulfuritzat en una plata d'anar al forn.
Omplir una màniga pastissera amb un broquet mitjà i fer palets de massa de 5 cm de llarg espaiats 2 cm entre si. Coure-les 10 0 12 minuts al forn pre-escalfat a 175º fins que es vegin daurades les vores.

diumenge, 31 d’octubre del 2010

Blat de moro a la mexicana


A casa ens agrada el blat de moro pràcticament de totes maneres: bullit, a la bra
ssa, desgranat amb amanida...
Aquesta és una recepta d'en Jamie Oliver. Durant aquest temps de baixa i malaltia molts amics m'han regalat llibres de cuina, que saben que m'agraden i que han fet més lleugers els llargs dies. Un d'aquests llibres és la "Escuela de cocina" d'aquest cuiner anglès i d'on he tret la recepta. Aquest llibre recull una sèrie de programes on pretenia ensenyar a cuinar a tot un grup de gent del nord d'Anglaterra. Són receptes fàcils, sense gaires complicacions, per a gent que comença, però que tenen un punt d'originalitat.

Ingredients:
4 panotxes de blat de moro

80g de formatge parmesà ratllat
una mica de bitxo vermell fresc picat
una mica de mantega
sal
pebre
4 rodanxes de llima

Preparació:
Es couen les panotxes en aigua bullint amb sal durant 8 o 10 minuts. Quan el blat de moro està tendre s'escorren bé.
A un plat es posa el formatge ratllat i el bitxo picat molt fi i sense llavors.
S'unten les panotxes amb la mantega per totes bandes i es passen per la barreja de formatge i bitxo.
Es posa una mica de sal i pebre i es serveixen acompanyades de les rodanxes de llima per espremer-les per sobre.

dissabte, 24 de juliol del 2010

Pastís de pastanaga i nous



Aquest és un dels pastissos predilectes de la meva filla i, com que avui és el seu aniversari, la recepta va dedicada a ella.
Per molts anys, Núria.
És un pastís lleuger i saludable. Les pastanagues el fan esponjós i les nous li donen un toc cruixent quan el mossegues.
Ja veieu, no té gaires complicacions i és molt fàcil de fer.


Ingredients:
4 ous
250ml d'oli de gira-sol
225g de farina
10 g de llevat químic
350 g de sucre
un polsim de sal
400 g de pastanaga ratllada
125 g de nous picades

Preparació:
Escalfem el forn a 180º.
En un bol posem el sucre, l'oli, la sal i els ous sencers. Ho barregem tot amb un batedor de clares o enganyamarits. Afegim la farina, tamisada i barrejada amb el llevat, de mica en mica i lligant-ho amb el batedor de clares fins que no es vegi res de blanc de la farina....Després hi afegim la pastanaga ratllada i continuem remenant però ara amb una llengua o espàtula.
Un cop estigui tot ben barrejat ens haurà quedat una pasta no molt seca i aquí es on afegim les nous, i continuem remenant amb l'espàtula.
Ho passem a un motlle untat amb oli i el fiquem al forn fins que punxem i surti net.. El temps depèn del forn però jo vaig trigar quasi 1 hora.

dimecres, 14 de juliol del 2010

Pastís de formatge i carbassó



Fa una calor que em moro; ja no se on posar-m'hi.
Agafo l'autobús, amb l'aire condicionat, i em conecto els auriculars. A RAC1 l'Elisènda Camps entrevista a la Mireia Carbó i, maravella de maravelles, avui toca plats freds que pots deixar preparats abans d'anar a la platja, o d'anar a treballar, o fer al matí per menjar per sopar.
N'ha explicat uns quants, però jo he triat aquest pastís de formatge i carbassó.Fàcil de fer, lleuger i si l'acompanyeu d'una bona amanida, pot ser un bon plat únic per a sopar.

Ingredients:

- 8 ous
- 100 g de mató o formatge fresc
- 4 cullerades de parmesà ratllat
- 2 carbassons
- Mantega
- Pa ratllat
- Sal i pebre


Preparació:

Salteu els carbassons tallats, sense pelar, a rodanxes molt fines amb una mica de mantega.
En un recipient, barregeu els ous amb el mató, el formatge parmesà, sal i pebre i passeu-ho per la batedora elèctrica.
Afegiu-hi els carbassons.
Pinteu un motlle amb mantega i pa ratllat i ompliu-lo amb l’elaboració obtinguda anteriorment.
Coeu-ho al forn a 200º durant 20 minuts, aproximadament.
Un cop fred, desemmotlleu-ho.
També podeu fer-ho amb albergínies, carxofes, patates, cebes, etc. Només cal preveure de coure una mica les verdures més dures abans d'afegir-ho a la preparació d'ous i formatge.

dimecres, 3 de febrer del 2010

Xató

A vegades hi ha plats que fas una vegada, per canviar, per fer una gràcia, i s'acaven convertint en una tradició.
A mi això em passa amb el xató. Per celebrar el meu sant sempre ve a dinar la meva família (pares, germans, cunyats, nebots.., total 17 persones); un any, per això de canviar, vaig decidir fer un xató, que ja començava la temporada. El plat és ara obligatòri; puc canviar el vermut, el segon plat, les postres, però el primer plat sempre ha de ser una amanida de xató.



El xató és una amanida d'hivern que es pren al Garraf pels volts de Carnaval. La seva autoria se la disputen Vilanova, Sitges, el Vendrell i a cada casa es prepara amb la seva fòrmula particular. Bàsicament porta escarola, bacallà, tonyina, anxoves i olives, i la salsa que és el punt que la fa diferent a cada lloc.
Jo us poso la recepta que fem a casa, la que ens agrada, no se si és la més ortodoxa, però és la nostra.
Una última cosa: el xató es pot menjar "viu" o "mort", depen del moment en que es posa la salsa. En el xató mort la salsa es posa abans i es deixa que l'amanida es vagi impregnant de tots els gustos; al xató viu la salsa s'afegeix en l'últim moment i es cadascú qui la barreja al seu gust. A casa ens agrada més mort, cosa que permet tenir l'amanida preparada amb temps i no haver d'esperar a última hora.
Dos últims consells:
No us sàpiga greu comprar una bona tonyina, unes bones anxoves i un bon bacallà. Aquest és d'aquells casos en que pot canviar el gust del plat i val la pena gastar una mica més.
Podeu preparar molta més salsa; es conserva molt bé en un pot de vidre a la nevera i resulta excel·lent per acompanyar unes verdures a la planxa o un simple arròs blanc.

Ingredients:
Per l'amanida:
1 escarola
150 g de bacallà esqueixat i desalat
150 g de tonyina
12 anxoves desalades
50 g d'olives arbequines
50 g d'olives negres

Per la salsa:
100 g d'ametlles torrades
100 g d'avellanes torrades
4 grans d'all
4 nyores
4 llesques de pa del dia abans
sal
oli
vinagre

Preparació:
Posar les nyores, netes de llavors, en remull amb aigua calenta.
Remullar les llesques de pa amb el vinagre.
Picar les ametlles, les avellanes els alls i la sal. Afegir el pa remullat en el vinagre i la polpa de les nyores. Si heu deixat les nyores en remull molt de temps i la pell està tova, també les podeu posar senceres.
Quan tot estigui ben barrejat, afegir l'oli a poc a poc sense deixar de remenar per anar lligant la salsa. Si queda massa espesa, es pot anar afegint aigua de remullar les nyores fins a que tingui la consistència que volem.
Per muntar l'amanida netegem i escorrem bé l'escarola, la tallem en trossos petits i afegim la tonyina, les anxoves tallades, el bacallà esqueixat i les olives. Posem una mica de salsa per sobre i barregem bé.
En el moment de servir podem posar una mica més de salsa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...