dimecres, 27 de maig del 2009

Focaccia amb romaní

L'estiu del 2004 vam passar una setmana a Roma amb les nenes. Va ser una experiència fantàstica; per a elles era el primer viatge en avió i, per a tots, va ser el primer d'uns quants viatges junts a l'estranger.
Vam tastar moltes de les coses de la gastronomia italiana, per altra banda , molt agraïda de menjar quan vas amb infants. Entre altres coses, vam descobrir la "bressaola", com una mena de pernil però de vedella, els espaguetis a la "vongole" (amb cloïses) i la "focaccia" amb romaní.
Aquesta focaccia la vam menjar a la millor pizzeria que he trobat "La Sagrestia" un local petit prop del Panteó. Normalment la focaccia és com una massa de pizza una mica gruixuda a la que se li poden posar diferents coses.
Avui és el dia ideal per recuperar una recepta que ens porta records de Roma i preparar-se per aquesta nit tan especial.
En aquest cas, es tracta d'una massa fina, cruixent que només porta unes fulles de romaní, una mica de sal gruixuda i un raig d'oli d'oliva. No és exactament com la del restaurant, però tenint en compte que no tinc forn de llenya, no està gens malament.

A casa la fem de tant en tant per picar, per acompanyar un sopar amb embotits o per aquells dies de partit davant la tele, que aquesta temporada han estat molts.
Malgrat posa uns temps de repòs força llargs per a que fermenti la massa, si els escorceu una mica tampoc passa res. També podeu congelar una part de la massa i tenir-la mig preparada per a un altre dia. El llevat de forner es pot trobar al forn, si us el venen, o als supermercats Bonpreu, a la nevera dels iogurts, en paquets de 20 g.




Ingredients:
Per la massa
600 g de farina
15 g de llevat de forner
aigua i sal fina

Per l'acabat:
oli d'oliva
fulles de romaní
sal gruixuda


Preparació:
Posar la farina i la sal fina al marbre fent un volcà amb un forat al mig. Afegir el llevat desfet amb una mica d'aigua tèbia. Amassar enèrgicament a la vegada que afegim aigua tèbia fins aconseguir una massa homogènia i lleugera. Tapar-ho amb un drap humit i deixar reposar durant 1 hora i mitja fins que augmenti de volum més o menys el doble.
Fer tres parts amb la massa i fer tres boles. Estendre una bola amb el corró fins que quedi ben fina i tallar-la a la mida d'una placa de forn. Amb aquestes quantitats surten per a tres plaques. Si no es vol gastar tota la massa, aquest és el moment de congelar les boles que sobren ben embolicades amb paper film.
Un cop estesa la massa, es deixar
reposar 30 minuts. Fer pressió amb el dit polze al llarg de tota la placa per a que es formin els foradets característics i espolsar amb una mica de sal gruixuda i oli d'oliva.
Coure en el forn calent (180º-200º), encés a dalt i a baix (sense grill). Durant els primers 10 minuts cal vaporitzar aigua com a mínim 3 cops. A partir d'aquí, espolsar unes fulles de romaní; es poc fer amb fresc si és la temporada, sinó, jo acostumo a tenir-ne sec en un pot i també dona bon resultat. Finalment s'ha de pintar amb oli d'oliva.
S'acaba de coure al forn sense obrir la porta i controlant fins que quedi torrat.

dijous, 21 de maig del 2009

Mandonguilles d'arròs

Aquest és un plat de festa, de festa grossa, no només perquè és espectacular, molt fí de gust i molt vistós, sinó també perquè és força entretingut de preparar.
A casa el reservem per les grans ocasions, i només per als de casa, sense convidats, que si no porta massa feina.
La recepta és del Karlos Arguiñano, d'algun dels programes de televisió, agafada de qualsevol manera en un paper. A la web antiga hi havia penjada la recepta original, però a la nova no l'he sabut trobar, així que us deixo la que faig jo.




Ingredients:
Per les madonguilles:
200 g d'arròs
250 g de gambes
200 g de mongeta tendra
2 pastanagues
1 carbasó
1 ou


Per la salsa:
2 dents d'all
1 ceba petita
1 copa de brandi
1 o 2 cullerades de salsa de tomàquet
Les pells i els caps de les gambes
Una mica d'aigua


Preparació:
Coure l'arròs amb aigua salada i 3 grans d'all.
Picar la pastanaga, el carbasó i la mongeta tendra. Coure les verdures 7 o 8 minuts.
escorre la verdura i coure les gambes pelades en l'aigua de les verdures. Refrescar l'arròs i barrejar-ho amb les verdures i les gambes; afegir l'ou batut.
Fer les mandonguilles, passar-les per farina i fregir-les una mica. Reservar.
Per fer la salsa, fregim els dos dents d'all amb la ceba picada molt fina. Afegim una copa de brandi i flambegem. Afegim els caps i les pells de les gambes, la salsa de tomàquet i una mica d'aigua i ho deixem coure 15 minuts. En acabat, ho triturem i ho colem.
Servim les mandonguilles acompanyades d'una mica de salsa i la resta la servim en una salsera per evitar que les mandonguilles s'estovin.

dijous, 14 de maig del 2009

Galetes de suc de taronja i oli d'oliva

Buscava una recepta de galetes sense mantega, una mica més lleugeres i la vaig trobar al bloc de la Sigrid, una noia belga que viu a Itàlia i publica en italià. La recepta original diu que surten unes quaranta galetes; a mi em van sortir unes 70, però depèn de com estigui d'estirada la massa. Tampoc importa gaire, ja que es guarden bé en un pot hermètic. De totes maneres, a casa, entre esmorzars i cafés no van durar gaire.
Són realment fàcils de fer, més lleugeres que les que porten mantega i amb un gustet de taronja molt agradable. Van dedicades a la Meritxell, una de les primeres persones que les va tastar, per una juguesca tonta el dia del seu aniversari.



Ingredients:
El suc de dues taronges
El mateix pes que faci el suc de taronja d'oli d'oliva (en el meu cas, 150 g)
El mateix pes de sucre
Com a mínim el doble del pes del suc de farina (al final s'afegeix a poc a poc la que pot admetre la massa, en el meu cas va ser una mica més de 400 g)
3 rovells d'ou
10 g d'impulsor químic (llevat en pols Royal)
La pell ratllada d'una de les taronges

Preparació:
Ratllar la pell d'una taronja i escórrer el suc de les dues taronges.
Pesar el suc i posar el mateix pes d'oli d'oliva i de sucre.
Barrejar el suc, l'oli, el sucre, el llevat, 2 rovells d'ou i la ratlladura de taronja. Afegir a poc a poc 300 g de farina i anar treballant la massa; anar afegint més farina i continuar amassant fins que tingui una consistència com una massa de pizza, una coca d'oli o una cosa semblant; ha de ser ferma, però elàstica.
Fer una bola i embolicar amb film de plàstic. Deixar reposar en un lloc fresc durant mitja hora.
Estirar la massa amb el corró fins que tingui un gruix de 2-3 mm. Tallar les galetes amb un tallapastes o amb una roda (jo he fet servir la que porta la màquina de fer pasta) i posar-les a un a placa de forn coberta amb un paper de cuinar.
Barrejar el tercer rovell amb la culleradeta de llet i pintar la superfície de les galetes. Coure al forn calent a 180º aproximadament durant 15 minuts.

dijous, 7 de maig del 2009

Magdalena d'espàrrecs i alls tendres

Aquesta recepta és de la revista Descobrir cuina del mes de maig. És una de les fitxes col·leccionables i, en aquest cas, és una recepta de la Mariona Quadrada del Taller de Cuina de Reus.
La recepta és fàcil, econòmica, primaveral i, tenint cura de la presentació, queda espectacular.

Ingredients:
1 manat d'alls tendres
1 patata
1 manat d'espàrrecs
6 ous
sal
oli d'oliva

Preparació:
Pelar la patata i ofegar-la amb oli, a foc lent.
afegir els espàrrecs i els alls tendres tallats a rodanxes. Reservar les puntes dels espàrrecs i els coells dels alls. un cop cuit, passar-ho tot per un colador per escórrer bé l'oli.
Batre els ous com per a fer una truita i barrejar-hi el preparat. Posar-ho en motlles individuals de silicona. Coure al forn 7 minuts a 200º.
Deixar-ho refredar una mica i desmotllar-ho.
Servir-los freds, amb una punteta d'espàrrec i els coells saltats amb oli i sal al damunt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...