dissabte, 28 de març del 2009

Pastís de iogurt i mascarpone

Aquesta és una recepta antiga, agafada de la ràdio ja fa molt de temps.
Crec recordar que va ser al programa de RAC1 "Via Lliure", del dissabte i diumenge al matí. Va haver-hi alguna temporada que tenien de col·laborador a un noi, no recordo el nom, de l'"Espai sucre". Hem sembla que va ser ell qui va donar aquesta recepta de pastís de iogurt molt lleuger, apte per a persones amb problemes de sucre, ja que en porta molt poc. De tan lleuger resulta una mica "soso", però la salsa que l'acompanyi és la que li dona el punt.
Jo he fet servir una de mores, liquant una melmelada
casolana que havia fet a l'estiu, però també es pot posar una mica de mel liquada, de salsa de xocolata o una salsa feta amb qualsevol melmelada una mica àcida, ja que el contrast queda molt bé.



Ingredients:
4 ous
45
g de farina de blat de moro (maizena)
120
g de mascarpone
430
g de iogurt natural
70
g de sucre
60
g de llet

Preparació:
Preescalfar el forn a 170º.
Barrejar tots els ingredients en un bol menys el
mascarpone.
Desfer el
mascarpone amb una mica de la massa anterior i quan estigui ben barrejat afegir-ho a la resta de la preparació. Barrejar amb compte.
Engreixar i enfarinar un motllo rectangular, o
folrar-ho amb paper de plata, i posar la massa al forn fins que estigui torrat de dalt (més o menys 1 hora).
Quan estigui tebi,
desmoltllar i deixar refredar a la nevera. Servir acompanyat de la salsa que hagem triat o d'un assortit de vàries d'elles.

dimarts, 24 de març del 2009

Corona d'angel

La setmana passada hem celebrat Sant Josep i, com cada any, a casa hem fet crema catalana convenientment cremada amb un bufador nou que hem van portar els reis.
Aquest any volia fer alguna cosa amb les clares que sobraven de la crema. Havia vist una recepta al bloc de la Susana d'un pastís fet només amb clares que ja va despertar la meva curiositat; un altre dia vaig anar a veure a la meva mare, s'havia comprat una revista de cuina i també hi havia una recepta d'un pastís amb clares: "per aprofitar les de la crema", va dir la meva mare.
Estava clar que ho havia d'intentar.
Vaig recuperar la recepta de Webos-fritos i la vaig adaptar, sobretot pel que fa al nombre de clares (vaig posar 7 grosses en lloc de 9), a la quantitat de sucre (vaig posar una mica menys) i a l'essència que hi vaig posar.
Us poso la meva recepta.



Ingredients:
7 clares d'ou a temperatura ambient
1 polsim de sal
200
g de sucre blanc
150
g de farina de pastisseria
1 sobre de llevat
Royal
1/2
culleradeta d'aigua de tarongina ( a la recepta original era essència de vainilla, també pot ser una mica de suc de taronja o de llimona..)

Preparació:
Preescalfar el forn a 160º.
Engreixar i enfarinar un motllo tipus corona de 18 a 20 cm de diàmetre i reservar. Jo vaig fer servir un de silicona i em va quedar una mica just.
Barrejar la farina amb 100
g de sucre i el sobre de llevat. Reservar.
En un altre bol muntar les clares amb una mica de sal fins que estiguin a punt de neu. Quan estiguin ben fermes, afegir els 100
gr de sucre que queden. Batre fins que estigui brillant. Afegir l'aigua de tarongina.
Passar la meitat de la barreja de sucre i farina per un sedàs i afegir-la amb compte a les clares, barrejant suaument amb unes
varilles. Repetir l'operació amb la resta de la farina.
Posar la massa al motllo i coure al forn 30 minuts a 160º. Després pujar el forn a 170º i coure 10 minuts més.
Apagar el forn i deixar la porta entreoberta per a que es refredi lentament.
Quan està tebi, treure del motllo i deixar refredar sobre una reixa. Quan estigui fred decorar amb sucre
glas.
Va tenir molt d'èxit ja que resulta molt lleuger.



dimarts, 10 de març del 2009

Berenar amb el Xavier - II

Aquesta és una de les altres cosetes que ens va posar el Xavier per a berenar. Hem sembla que ell va fer alguna variació a la recepta original, però la veritat és que no ho recordo. Per si de cas, us poso la recepta original, extreta del mateix bloc de pinxos que abans

Piruleta de pollastre amb dàtils i pera
Ingredients per a 4 pinxos:
4 filets fins de pit de pollastre
1 pera
2 dàtils
50
g de melmelada de taronja
mel
4 palets de brotxeta
2 nous
Mig got de Porto (a la recepta original era
Pedro Ximenez)














Preparació:
1. Estirar els filets de pollastre.
2. Salpebrar.
3. Omplir-los amb la pera i els
dàtils picats ben petits.
4. Tancar bé i travessar amb un palet de brotxeta.
5. Escalfar la melmelada de taronja i afegir una
culleradeta de mel, una culleradeta de dàtils picats i unes gotes de vi dolç (porto) i reservar per al muntatge del pinxo.
6. Posar en una paella, amb unes gotes d'oli, les piruletes de pollastre, per tots els costats, fins que agafin un color daurat i estiguin cuites per dintre.
7. A un plat, posar una cullerada de la melmelada de taronja amb la mel i el porto
8. Sobre la melmelada, posar la piruleta de pollastre i afegir una làmina de pera (opcional)
9.
Espolvorejar el plat amb les nous picades i una mica de sal maldon.

dissabte, 7 de març del 2009

Berenar amb el Xavier

Fa pocs dies va ser l'aniversari del Xavier que, encara que ja hagi fet uns quants, continua sent el meu germà petit.
Des de que es va independitzar viu en un pis petit on és impossible encabir asseguts a taula a una família nombrosa com la nostra. Això no és excusa per a no convidar-nos i deleitar-nos amb el seu bon gust a la cuina. Sempre ho soluciona amb un dinar tipus bufet on podem estar dempeus o asseguts a les cadires i al sofà.
Aquesta vegada va ser un berenar sopar a base de pinxos. Li vaig prometre que faria fotos dels seus plats i penjaria aquí les receptes. Com que va fer moltes coses, avui us poso una de les que més em va sorprendre: unes maduixes farcides de micuit, caramel·litzades i amb una mica de sal Maldon per sobre.
La idea la va treure del bloc basc Todopintxos

Maduixes caramel·litzades amb micuit
Ingredients per a 4 pinxos
4 maduixes grans
60
g de micuit
1 cullerada de nata
2 cullerades de puré de poma
Sal
Maldon











Preparació:
Rentem bé les maduixes li trèiem les fulles i les buidem amb molt de compte per a no trencar-les.
En un cassó posem dues pomes tallades a trossos amb una mica d'aigua; les coem tapades fins que estiguin toves, les triturem i les colem per obtenir un puré fi.
Barregem dues cullerades de puré de poma amb el
micuit i una cullerada de nata muntada. Ha de quedar una crema homogènia amb la que es farceixen les maduixes.
Es deixa refredar bé.
Per a presentar-les, el Xavier les va
cobrir de sucre, les va caramel·litzar amb un bufador i va posar unes làmines de sal Maldon.
El resultat va ser espectacular i sorprenent
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...